Masa kena insomnia aku ~~

-Membaca blog orang lain-

Berputar-putar kepala otak nak tidur, entah kenapa walaupun dah jam 4 pagi mata takmau tidur. Dah sah insomnia nih~

So tengah-tengah insomnia nak buat apa? Pagi gelap so mencari blog orang lain lah jadinya… Seronok pulak membaca blog FADZLAN RIZAN JOHANI. Haha… kalau sangkut boleh refer, mana tahu boleh berjaya macam dia. Blog pun nampak best, apa lagi layan laa..

-Terdetik nak desktop-

Bincang-bincang dengan member nak cari desktop. Ingat nak angkat Alienware tapi lepas dua kali tengok mak aih, giler mahal oii. So cari desktop version lain, jumpa jenama Dell and Acer. Bundle paling best jumpalah. Tapi patutnya kalau custom pun boleh sebab abah ngan mak supplier barang2 IT elektronik so patut no problem dapatkan desktop top ngan harga paling murah yang boleh dijumpai. Haih, dah addicted 3D dah mula semangat nak buat course Sofware Engineering and Games Design nih. Mau taknye, games tak sah kalau takder 3D kan? Warcraft, Fifa,Crysis, Halo, Sonic dan lain-lain semua guna 3D. Sekarang pun baru tahu apa beza Playstation 1,2 and 3, Gameboy and Xbox.

-Cakap pasal games-

Teringat ada hari tu sorang tanya apa beza PS2 and PS3. Ni dah tahu apa so nak jawab.

PS2 : Gambar cantik, performance best tapi sebenarnya kebanyakannya cuma mapping atas model leper. Bayangkan, bolat-bulat, kotak-kotak yang bercaler manusia. Kalau dah macam tu macam tu lah, virtual life leper. Interactive takder, semua dah diset oleh programmer.

PS3: Nak saya cakap ape yang best pasal PS3? Karakter dalam PS3 macam betul-betul hidup, ade muscle movement. Dah start takleh beza antara video clip ngan gameplay dah. Antara beberapa game:

-Sonic Next-Gen : control time of the day . nak enviroment siang? malam atau hujan pun boleh so time main ada ribut, mungkin additional special effect macam pokok terbang kite kene elak time running high-speed, whoh, dah mulalah mau PS3… dah real life sangat… ( nak upgrade ke Wii pulak, mesti lebih best)
Metal Gear Solid : cool ape, walaupun tak pernah main, dah tgk gameplay nak lah pulak
NBA live : taktau macamana nak cakap, memang hampir sebijik dengan PS2, tapi boleh nampak apa beza bila main. Sy bold kan eh… REAL GILER…

So, apa yang PS3 ada tapi PS2 takder? Hah, susah nak cakap so meh tengok video yang membezakan antara PS2 ngan PS3.

dah tengok? memang ku mahu ps3 daripada ps2 dah…. nak main sonic next gen. Wii pun nak gak~ tapi dua2 mahal, mana nak cari duit oii…

-Pusing model-model 3D-

Sekarang tengah memikir macamana nak buat chain untuk jam, senang je patutnya, fikir banyak sangat je. Kalau tak start tak tau apa hasilnya so daripada berfikir baik bergerak tangan tu try semua yang ada, dan pastikan save setiap 5 minit dengan file berasingan untuk mengelak corrupt files atau tak cukup memory nak render, menagis kang bila tetiba files corrupt…

-Dah time untuk exam-

eehhh? dah nak exam ke? syok melayan kerenah sendiri tak sedar dah kul 7 pagi, petang nanti ada exam math. kene ingat formula. Hari ni ade 4 klas… hoho tak sangka jumaat adalah hari yang paling sibuk sekali dalam semester ini~~

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: